Inkonst

Nyheter

3 AUGUSTI 2023

Genom kropp, via rum – höstens scenkonstprogram är här!

Ett slag i ansiktet och en klapp på kinden. Scenkonsthösten på Inkonst bjuder publiken på en inre resa där livets alla stora frågor bearbetas och omkonstrueras.
– Den röda tråden är att det är lika ärligt och brutalt som samhället är i stort, omskakande och omhändertagande på samma gång, säger Petra Huisman, konstnärlig ledare.

 

Efter en blomstrande scenkonstvår tar Inkonst sig an höstens mörker med inte mindre än 16 produktioner. I programmet ryms både för publiken kända namn som Alma Söderberg med EAREYE, Potato Potato och Dilan och Moa men även helt nya intryck så som föreställningen Stormens utgrävning med Profilteatern (baserad på podden Stormens utveckling) och Seek Bromance med Samira Elgoz (som nyligen tilldelats silverlejonet vid Venedigbiennalen 2022).

I höst får vi på scenen besöka allt från restaurangkök till AA-möten Men framför allt är det i och kring kroppen och den egna identiteten som flera föreställningar utspelar sig. Det blir ett utforskande av människans inre väsen, kön och könsidentitet, våra relationer till varandra och omvärlden. Hur förhåller vi oss till våra kroppar och hur känns det att bryta sig loss?

Människans innersta kommer ifrågasättas och omformas. Vem är du? Vad är du? Vad är din plats i samhället? Publiken får ett tillfälle att bli både omskakade och pånyttfödda, säger Petra Huisman.

Från Zoom till scen

Hela säsongen öppnar den 30 augusti med föreställningen into Flesh av Khamlane Halsackda och Skye Reynolds. Duon har de senaste åren undersökt närhet i det digitala rummet, en insikt som nu förkroppsligas och omvandlas till en fysisk föreställning. Into Flesh är en naken lek mellan ljud och rörelse, som beskrivs som en “slippery-womb-howling-punk-prayer-dance”.

I år kommer dessutom EAREYE med Alma Söderberg tillbaka. År 2020, precis innan pandemin slog till bjöd hon in publiken på en tre dagar lång fest med dans, musik och performances. Nu  kommer festivalen tillbaka som en helkväll som innehåller allt från flamencorytmer till punkens DIY-anda. Efter premiären i Malmö kommer festivalen ge sig ut på turné med stopp i både Stockholm och Umeå.

Nytt för i år är dessutom att Inkonst blir en av spelplatserna för Malmö Dance Week där vi bland annat får äran att vara värd för den stora öppningskvällen den 30 oktober. Under kvällen kommer publiken bland annat få se utdrag ur verk av Johanna Fröjd, Ella Effendy, Iman Gele och Rebecca Livanious konstnärsskap i föreställningen What’s up Sweden.

Även om det är mycket som är nytt är det mycket som kvarstår. Inkonsts ambition är som vanligt att leverera upplevelser lika oförglömliga som unika.

Varje gång jag möter internationella kollegor så slås jag av hur unikt Inkonst är och vilken viktig plats vi är för hela scenkonstsverige och det gör mig stolt, säger Petra Huisman.

 

29 JUNI 2023

Inkonst lägger kulturscenens egna produktioner på is

På grund av det rådande ekonomiska läget tvingas Inkonst skära ner i verksamheten. De egna programpunkterna inom det som kallas kulturscenen kommer läggas ner.

Det är en kombination av hög inflation och att Inkonst inte lyckats få in den externa finansiering som hade behövts som ligger till grund för beslutet.

Våra bidragsgivare har inte haft möjlighet att öka bidragen och vi har därför varit tvungna att se var vi kan göra nedskärningar i produktionen för att klara oss ekonomiskt, säger verksamhetsledare Anna Reimegård.

Till de egna produktionerna inom kulturscenen hör Kollision, queershowkvällen In-Q och konstutställningar. Samarbetet med Page 28 som varit medarrangör för Kollision kommer dock fortsätta i andra former. Kulturscenens externa arrangemang kommer även dom att fortsätta inom ramen för Inkonst som helhet. I samband med nedskärningen försvinner en heltidstjänst och ytterligare en går ner i tid.

Det känns jättetråkigt och är ett jättetufft beslut. Vi tycker väldigt mycket om de här arrangemangen och vi vet att de är uppskattade, säger Anna Reimegård. Nu kommer vi arbeta med att förstärka och utveckla vår kärnverksamhet och ska se över hur vi kan implementera det bästa från kulturscenen i vår övriga verksamhet, säger Anna Reimegård.